Steden en gemeenten zijn belangrijke partners om te komen tot een klimaatgezond Oost-Vlaanderen. Om hun klimaatambities kracht bij te zetten, kunnen zij het Europese Burgemeestersconvenant ondertekenen. Zo engageren ze zich om minstens 20 % minder CO2 uit te stoten op hun grondgebied tegen 2020. Recente ondertekenaars gaan een stapje verder en willen 40% minder CO2 uitstoten tegen 2030, én een beleid rond adaptatie ontwikkelen. Onderaan vind je een kaartje met alle ondertekenaars. Meer dan driekwart van de Oost-Vlaamse gemeenten doet al mee. Ze krijgen daarvoor ondersteuning van de Provincie.

Benieuwd hoe jouw of andere gemeenten Klimaatgezond worden? Klik door naar de klimaatpagina’s van de deelnemende gemeenten.

Aalst
Aalter
Assenede
Beveren
Brakel
Deinze
Denderleeuw
Dendermonde
De Pinte
Destelbergen
Gent
Geraardsbergen
Hamme
Haaltert
Herzele
Eeklo
Erpe-Mere
Evergem
Kaprijke
Kluisbergen
Knesselare
Kruibeke
Laarne
Lede
Lierde
Lochristi
Lokeren
Lovendegem
Maarkedal
Maldegem
Melle
Merelbeke
Moerbeke
Nazareth
Nevele
Ninove
Oudenaarde
Ronse
Sint-Gillis-Waas
Sint-Laureins
Sint-Lievens-Houtem
Sint-Niklaas
Stekene
Temse
Waarschoot
Waasmunster
Wachtebeke
Wetteren
Wichelen
Zelzate
Zingem
Zomergem
Zottegem
Zulte
Zwalm

In drie regio’s werkt de Provincie nauw samen met andere partners om de gemeenten daar te ondersteunen.

Waasland klimaatland
In het Waasland sloegen de Provincie Oost-Vlaanderen, de intercommunale Interwaas en de 9 Wase gemeenten al in 2015 de handen in elkaar om de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te dringen. Het project kreeg de titel ‘Waasland klimaatland’. In overleg met verenigingen, organisaties, bedrijven, … werd een klimaatvisie en -strategie voor de regio uitgewerkt. Europa keurde het gezamenlijke actieplan goed. Er worden nu concrete acties opgezet rond mobiliteit, wonen, handel en economie, landbouw en de lokale productie van hernieuwbare energie.

Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen
In het Zuiden van onze provincie werd op 27 januari 2017 het startschot gegeven voor een ambitieus klimaatproject met de gezamenlijke ondertekening van het Burgemeestersconvenant door 13 steden en gemeenten. De Provincie, streekintercommunale SOLVA en het Streekoverleg Zuid-Oost-Vlaanderen zetten hun schouders voluit onder dit project. In 2017 wordt een intensief participatief traject uitgerold op maat van de regio en elke gemeente. Dat moet in het voorjaar van 2018 uitmonden in een gezamenlijk klimaatplan met acties om de uitstoot terug te dringen en acties om de regio weerbaar te maken tegen de effecten van klimaatverandering.

Meetjesland klimaatgezond
Ook alle 14 gemeenten van het Meetjesland trekken volop de klimaatkaart. Op 19 mei 2017 legden zij samen met Veneco en de Provincie Oost-Vlaanderen hun ambities vast in een gezamenlijke engagementsverklaring. Een aantal gemeenten in de streek ondertekenden eerder al het Europese Burgemeestersconvenant, anderen stappen nu mee op de trein en maken werk van een klimaatactieplan. Dankzij de samenwerking op streekniveau kunnen deze gemeenten inspiratie opdoen bij elkaar en leren van elkaars ervaringen. Door gezamenlijke klimaatacties te ondernemen kunnen ook schaalvoordelen gerealiseerd worden.