Steden en gemeenten zijn belangrijke partners om te komen tot een klimaatgezond Oost-Vlaanderen. Om hun klimaatambities kracht bij te zetten, kunnen zij het Europese Burgemeestersconvenant ondertekenen. Zo engageren ze zich om minstens 20 % minder CO2 uit te stoten op hun grondgebied tegen 2020. Recente ondertekenaars gaan een stapje verder en willen 40% minder CO2 uitstoten tegen 2030, én een beleid rond adaptatie ontwikkelen. Onderaan vind je een kaartje met alle ondertekenaars. Meer dan driekwart van de Oost-Vlaamse gemeenten doet al mee. Ze krijgen daarvoor ondersteuning van de Provincie.
Benieuwd hoe jouw of andere gemeenten Klimaatgezond worden? Klik door naar de klimaatpagina’s van de deelnemende gemeenten.
Aalst
Aalter
Assenede
Beveren
Brakel
Deinze
Denderleeuw
Dendermonde
De Pinte
Destelbergen
Gent
Geraardsbergen
Hamme
Haaltert
Herzele
Horebeke
Eeklo
Erpe-Mere
Evergem
Kaprijke
Kluisbergen
Knesselare
Kruibeke
Kruisem
Laarne
Lede
Lierde
Lievegem
Lochristi
Lokeren
Lovendegem
Maarkedal
Maldegem
Melle
Merelbeke
Moerbeke
Nazareth
Nevele
Ninove
Oosterzele
Oudenaarde
Ronse
Sint-Gillis-Waas
Sint-Laureins
Sint-Lievens-Houtem
Sint-Martens Latem
Sint-Niklaas
Stekene
Temse
Waarschoot
Waasmunster
Wachtebeke
Wetteren
Wichelen
Wortegem-Petegem
Zelzate
Zomergem
Zottegem
Zulte
Zwalm
In drie regio’s werkt de Provincie nauw samen met andere partners om de gemeenten daar te ondersteunen.
Waasland klimaatland
In het Waasland sloegen de Provincie Oost-Vlaanderen, de intercommunale Interwaas en de 9 Wase gemeenten al in 2015 de handen in elkaar om de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te dringen. Het project kreeg de titel ‘Waasland klimaatland’. In overleg met verenigingen, organisaties, bedrijven, … werd een klimaatvisie en -strategie voor de regio uitgewerkt. Europa keurde het gezamenlijke actieplan goed. Er worden nu concrete acties opgezet rond mobiliteit, wonen, handel en economie, landbouw en de lokale productie van hernieuwbare energie.
Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen
Via het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen willen de Provincie Oost-Vlaanderen, SOLVA | Streekoverleg en de gemeenten uit Zuid-Oost-Vlaanderen komen tot een doorgedreven en ambitieuze klimaataanpak in de regio.
In 2017 ondertekenden 13 gemeenten en steden het Burgemeestersconvenant en engageerden zij zich om tegen 2030 de CO2 uitstoot op de grondgebieden van Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Lede, Lierde, Maarkedal, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem, Zwalm te reduceren met minstens 40% en om een adaptatiebeleid uit te werken. Ze willen dit doen samen met inwoners, bedrijven, landbouwers, scholen, verenigingen,…
In 2019 stapten de overige gemeenten op het grondgebied ook in in het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen. Voorlopers Aalst, Kluisbergen, Kruisem, Ninove en Oudenaarde zullen hun expertise delen. Deze gemeenten zullen in de loop van 2020 een nieuw klimaatplan opmaken.
De gemeenten Horebeke, Oosterzele en Wortegem-Petegem engageren zich in 2019 voor de opmaak van een klimaatplan i.s.m. de Provincie Oost-Vlaanderen. Op die manier is de regio Zuid-Oost-Vlaanderen volledig afgedekt.
Meetjesland klimaatgezond
Ook alle 14 gemeenten van het Meetjesland trekken volop de klimaatkaart. Op 19 mei 2017 legden zij samen met Veneco en de Provincie Oost-Vlaanderen hun ambities vast in een gezamenlijke engagementsverklaring. Een aantal gemeenten in de streek ondertekenden eerder al het Europese Burgemeestersconvenant, anderen stappen nu mee op de trein en maken werk van een klimaatactieplan. Dankzij de samenwerking op streekniveau kunnen deze gemeenten inspiratie opdoen bij elkaar en leren van elkaars ervaringen. Door gezamenlijke klimaatacties te ondernemen kunnen ook schaalvoordelen gerealiseerd worden.