Energieambassadeurs 2020

Energiecoach voor bedrijven -  gemeente Destelbergen

Energiecoach voor bedrijven - gemeente Destelbergen

Gemeente Destelbergen begeleidt tien ondernemingen zodat hun CO₂-uitstoot daalt. De energiecoach brengt mogelijke energiewinsten in kaart en adviseert ondernemers bij energiebesparende investeringen.

De schakelofferte -  EnerGent cv

De schakelofferte - EnerGent cv

De Provincie Oost-Vlaanderen verleent inwoners onafhankelijk en neutraal renovatieadvies aan huis. Tijdens dit renovatieadvies maakt EnerGent een gedetailleerde kostprijs op van de investering(en) via een richtofferte, de schakel-offerte. Deze verbeterde aanpak moet het vertrouwen van de huiseigenaar vergroten waardoor het aantal energetische renovaties in onze provincie toeneemt.

Relighting openbare gebouwen - Vlaams Energiebedrijf

Relighting openbare gebouwen - Vlaams Energiebedrijf

Het Vlaams Energiebedrijf wil relighting van publieke gebouwen met circulaire verlichting mogelijk maken. De opgedane expertise in Oost-Vlaanderen wordt later uitgedragen naar andere steden en gemeenten.

Vervangen huishoudtoestellen - SOLVA

Vervangen huishoudtoestellen - SOLVA

Met het project ‘Papillon’ wil de intercommunale SOLVA in Zuid-Oost-Vlaanderen 100 energieverslindende huishoudtoestellen bij kwetsbare gezinnen vervangen door energiezuinige toestellen. Er wordt samengewerkt met verschillende partners uit de sociale sector, de OCMW’s en de lokale besturen.

Warmen en koelen cohousing - Biotope vzw

Warmen en koelen cohousing - Biotope vzw

De Cohousing Biotope vzw uit Gent wil aardgasvrij en met maximale inzet van hernieuwbare energie, de collectieve woonvormen verwarmen en koelen. Met dit project wil de vzw de impact van maatregelen onderzoeken, meten, monitoren, evalueren en bijstellen waar nodig.

Open-source participatieplatform - Climate Lab vzw

Open-source participatieplatform - Climate Lab vzw

De Gentse vzw Climate Lab gaat een open-source participatieplatform uitrollen en uittesten binnen de UGent en het Gentse bouwbedrijf Revive. Het participatieplatform is een instrument om samen met de werknemers en studenten, klimaatplannen op te stellen en klimaatacties uit te rollen. Het platform wordt nadien toegankelijk voor andere organisaties.

Wijkrenovatie Bloemekenswijk Lievegem - Veneco

Wijkrenovatie Bloemekenswijk Lievegem - Veneco

Veneco wilt in de Bloemekenswijk te Lievegem een lokale dynamiek creëren inzake renovatie. Dit door een tijdelijk energieloket te voorzien, thermoscans uit te voeren, een groepsaankoop te organiseren en inwoners te informeren over bestaande renovatie initiatieven. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Lievegem, de intercommunale Veneco en de sociale vzw SOM.

Zonnepanelen koppelen - Denderstroom cv

Zonnepanelen koppelen - Denderstroom cv

De energiecoöperatie Denderstroom gaat zonnepanelen op sporthallen, jeugdhuizen,… koppelen aan batterijen of aan laadpalen voor elektrische voertuigen. Via ‘10 projecten om beter van de zon te genieten’ wil men nagaan hoe de opgewekte zonne-energie maximaal door de eigen organisatie verbruikt kan worden.

Groepsaankoop zonnepanelen - MegaWattPuur

Groepsaankoop zonnepanelen - MegaWattPuur

Met het project ‘Zonnig Waasland’ wil de energiecoöperatie MegaWattPuur zonnepanelen aan scherpe, vooraf bepaalde prijzen aanbieden via een groepsaankoop. Inwoners worden hierbij zoveel mogelijk ontzorgd.

Mobiele zonnepaneleninstallatie - Scouts Zottegem

Mobiele zonnepaneleninstallatie - Scouts Zottegem

Scouts Zottegem ontwikkelde een mobiele zonnepaneleninstallatie die elektriciteit opwekt voor frigo’s en koelwagens op kamp en evenementen. De installatie zal ook uitgeleend worden aan andere verenigingen uit de buurt. Bekijk hier het tv-fragment over de mobiele zonnepaneleninstallatie van de scouts.