Provincie Oost-Vlaanderen geeft 149 500 EUR aan 5 circulaire ketenprojecten

Provincie Oost-Vlaanderen geeft 149 500 euro aan vijf circulaire ketenprojecten. Met de deze subsidie ondersteunt het Provinciebestuur organisaties die de circulaire economie in Oost-Vlaanderen bevorderen.

Gebruikt reclametextiel wordt boekentas-set

Een hippe boekentas-set uit reststromen van reclametextiel met daarin een boekentas, turnzak, pennenzak en zwemzak. Dat is het idee achter het project ‘Circulaire schooltassen’, een samenwerking tussen vzw Weerwerk, Saflot Creative Consultants, Icefish en de Broeders van Liefde. Via dit project willen de initiatiefnemers onderzoeken hoe ze deze boekentas-set in de markt kunnen zetten zodat deze producten gemakkelijk hersteld en hergebruikt kunnen worden.

Herbruikbare verpakkingen voor afhaalmaaltijden

Het bedrijf Durafest uit Dendermonde wil via het initiatief ‘Red-Use’ komaf maken met wegwerpverpakkingen bij afhaalmaaltijden. Daarbij kunnen restaurants gebruik maken van herbruikbare maaltijdbowls die na gebruik terug ingezameld en gereinigd worden. Met deze subsidie wil het bedrijf haar aanbod verder op punt stellen en haar werking uitbreiden naar Aalst. Het bedrijf werkt daarvoor samen met het bedrijf Roltex NV en de maatwerkbedrijven MAAAT vzw en Stroom vzw.

Hergebruik van chocoladerestromen, bierdraf en onverkoopbaar fruit

Het project ‘Bon Bon Bis: gebruik van reststromen in chocoladeproducten’ gaat de strijd aan tegen voedselverliezen. Het maatwerkbedrijf Con Brio/Compaan vzw, Cacaolab bv en sterrenrestaurant Publiek slaan daarbij de handen in elkaar om onverkoopbare chocolade te herwerken tot nieuwe chocoladeproducten met een vulling bestaande uit onverkoopbaar fruit of bierdraf. Het project draagt zo bij aan de ambitie van Vlaanderen om 30% van de voedselverliezen te voorkomen, opnieuw te verwerken als voedsel of hoogwaardiger te valoriseren tegen 2030.

Afvalverwerker wordt grondstofleverancier

Jaarlijks wordt er meer dan 700 000 ton groenafval geproduceerd in Vlaanderen, waarvan het merendeel aan snoeihout, maaisel en bladeren verzameld wordt via afvalintercommunales. Dit groenafval wordt momenteel gecomposteerd of vergist. ILvA, een afvalintercommunale voor maar liefst 15 steden en gemeenten, heeft de ambitie om voor haar site in Schendelbeke (Geraardsbergen) geleidelijk aan over te schakelen van compostering naar processen die meer hoogwaardige eindproducten opleveren. Hierbij worden twee projecten uitgevoerd.

Via het project ‘Groene grondstof: van groenafval naar bio-moleculen’ zal GLIMPS.bio onderzoeken of het haalbaar is om biomoleculen te winnen uit groenafval (zoals bermmaaisel, houtafval, Japanse duizendknoop …) en wat het marktpotentieel is om die moleculen te verwerken in cosmetica, voeding en andere toepassingen.

Via het project ‘Ecogrondstoffenhandel ILvA: biochar uit groenafval uitgetest’ bekijkt INNEC cvba de mogelijkheden om een houtskoolkoolachtige stof, ook wel biochar genoemd, te produceren uit groenafval (afkomstig uit bijvoorbeeld kerstbomen, riet, zeefoverloop, boomstronken, frambozensnoeihout en haagsnoeisel). Deze stof kan namelijk gebruikt worden als turfvervanger in potgrond, als bodemverbeteraar, in filtertoepassingen of als additief in (vee)voeding.

Circulaire ketenprojecten

De omschakeling naar een duurzame en circulaire economie is een speerpunt voor de Provincie Oost-Vlaanderen. Om deze omschakeling een duwtje in de rug te geven, lanceert het provinciebestuur jaarlijks een subsidieoproep voor circulaire ketenprojecten. De eerstvolgende oproep wordt in het voorjaar van 2022 verwacht. Het volledige reglement en het aanvraagformulier zijn terug te vinden op de webpagina.

“De vijf goedgekeurde projecten dragen bij aan de omschakeling naar een duurzame en circulaire economie in Oost-Vlaanderen. Niet alleen zetten ze daarbij in op een duurzaam gebruik van grondstoffen, ze dragen ook bij aan innovatie, nieuwe economische activiteiten en tewerkstelling in onze provincie.”

An Vervliet, gedeputeerde bevoegd voor Economie