Oost-Vlaamse landbouwers bestelden opnieuw massaal plantgoed, bloemenzaad en nestkasten

De negende editie van de groepsaankoop plantgoed, bloemenzaad en nestkasten van de Provincie Oost-Vlaanderen leverde 255 bestellingen op.

Enkele cijfers op basis van de inschrijvingen:

  • 243 deelnemers waarvan 203 landbouwers
  • 22 225 stuks inheems plantgoed (bosgoed, bomen, struiken en klimplanten) besteld door 184 deelnemers
  • 264 zakken (gratis) bloemenzaad van meerjarige soorten, elk voor 750 mbloemenrand
  • 325 zakken (gratis) bloemenzaad van een- en tweejarige bloemen, elk voor 750 m2 bloemenrand
  • Of anders geformuleerd: 172 landbouwers zaaien minstens 44 ha aan bloemenpracht in op Oost-Vlaamse percelen en akkerranden
  • Ruim 170 nestkasten voor boerenzwaluw, vleermuis, mus en steenuil

Biodiversiteit stimuleren

“Inheemse bomen, struiken, heggen en hagen zijn belangrijke landschapselementen en dragen bij aan een meer natuurlijke omgeving in de buurt van landbouwbedrijfsgebouwen. Via de groepsaankoop werden land- en tuinbouwers en imkers gestimuleerd om effectief aan te planten.”

gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Landbouw en plattelandsbeleid

Bloemenzaad wordt steeds vaker uitgezaaid aan de randen van akkers of in hoekjes die moeilijk bereikbaar zijn. Deze bloemrijke akkerranden zorgen voor meer biodiversiteit in het landbouwlandschap. Ze trekken insecten en vogels aan en dragen bij aan een betere bestuiving van gewassen en aan natuurlijke plaagbestrijding. Ook mensen appreciëren kleur en variatie in het landschap.

De steenuil, mus, boerenzwaluw en vleermuis zijn diersoorten die vaak te vinden zijn in de buurt van landbouwbedrijven. Ze zorgen voor een natuurlijke bestrijding van insecten, maar vinden moeilijk onderdak in hedendaagse stallen en loodsen. Door nestkasten te plaatsen, creëren landbouwers extra nestgelegenheid en schuilplaatsen.

De nestkasten voor mussen en steenuilen zijn gemaakt door de studenten van Richtpunt Campus Eeklo; de boerenzwaluwkommetjes door DAC De Loft in Dendermonde.

Wist je dat?